OBKLADY A ZÁBALY

Jsou prastarou technikou, jak si lokálně pomoci od bolesti, neduhů a nějakého problému. Už naši předci používali byliny na čaj, tinktury a obklady. Nebyla moderní medicína se svými chemickými léky. Lidé si museli pomoct sami s tím, co kolem rostlo nebo se obraceli na člověka „babku kořenářku„, která jim pomohla a danou bylinu doporučila a podala. V každé vesnici existovala osoba s tímto prastarým moudrem, které se po staletí předávalo z generace na generaci. V prastarých dobách to byli šamani, druidi, zasvěcenci, kteří vnímali svět jinak než ostatní. Celé lidstvo bylo více spojeno s přírodou, která k nim promlouvala svou řečí a moudrostí. Říká se, co hvězd je na nebi, tolik květin jen na zemi. A že na každou nemoc existuje lék v podobě rostliny.

Mně vždy fascinovaly byliny, květy, motýly a celá rostlinná říše. Pokud mi něco bylo, nejprve jsem se léčila bylinami a když to nezabralo nebo to nebylo tak účinné, ráda jsem si pomohla klasickou medicínou. Svět obkladů a zábalů jsem poprvé poznala více na Mezinárodním medicínském setkání IPMT v Českém Krumlově, kam jsem jezdila každý rok. Týdenní kurz plný přednášek, práce, pozorování rostlin atd. V jednom ročníku jsem chodila na workshop s paní Soldner, která nám nejen povídala o obkladech, ale zároveň jsme je mohli vyzkoušet na sobě. Další rok nemohla přijet, tak za sebe vyslala skvělou zdravotní sestru Dettu Dargatz z Německa. Její laskavý přístup a zkušenosti se mi moc líbily. Spolu s paní Adamcovou jsme uskutečnily týdenní intenzivní wellness kurz Pečovatelského minima, kde jsme prožívali, aplikovali a vzdělávali se v obkladech a zábalech. Další setkání byla vloni a nedávno s úžasnou lékařkou z Berlína s Astrid Sterner, která hluboce rozumí bylinám a propojuje to s klasickou a anthroposofickou medicínou ve své lékařské praxi.

Po mnoha zkušenostech tohoto druhu jsem si uvědomila, jak je toto vědění důležité a zároveň účinné. Působí to jemně a přitom do hloubky. Pokud to máte ještě doporučeno od lékaře, jeho účinnost se tím zvyšuje. Při takovém obkladu je důležité klid, kvalitní substance léčiva a nejlépe někoho, kdo vám ten obklad aplikuje. Můžete si jej udělat kdykoliv sami a hlavně, je to velmi jednoduché. Snažím se už přes rok seznamovat široké okolí na facebooku nebo své klientky v newsletteru, který pravidelně posílám jako AKTUALITY. V příspěvku  Moje zkušenost seznamuji každý měsíc s určitým obkladem, jak se používá, na co působí.

Zde uvádím příklad obkladu s citrónem. Tento krásný žlutý plod plný vitamínu C pomáhá dané místo strukturalizovat a uvádět do rovnováhy.

MOJE ZKUŠENOST:
Obklad z citronu
Citron je jedním z „vše-léků“, který je zkrátka dostupný a můžeme si jej přibalit kamkoliv na cesty. Nejenže má v sobě vysoký obsah vitamínu C, ale také všechny minerály, které potřebujeme. Několik let užívám ranní nápoj s citronem, tedy vlažnou vodu s čerstvě vymačkaným citronem na lačno.
Je skvělý také na závěr mého kosmetického ošetření. Používám ho jako teplý obklad na dekolt a na obličej při závěru kosmetické péče. Nově jsem jej zařadila i při ošetření Weleda. Dá se udělat i skvělá letní koupel nohou. Pokud nemáte koupelový olej od Hauschky nebo Weledy, postačí vám jeden čerstvý citron. Nejlepší používat bio, pokud to je jenom trochu možné. Nyní se dá sehnat v každém supermarketu. Paracelsus napsal ve své knize „Jeho život a myšlení“, že „Citrony jsou dobré pro srdce, jehož tvar mají. Navíc mají barvu slunce a protože srdce je jakoby sluncem těla, dokazuje to ještě více jejich sílu posilující srdce.“
Indikace: na spáleniny (přestane ihned pálit – musí se obklad opakovat), při bolesti v krku a u angín, proti otokům, při teplotě na zábaly lýtek (vyrovnává teplotu), u dutin na plosky nohou plátky citronu (ponožky), při menopauze u návalů (koupel), při bolestech hlavy (koupel nohou nebo plátky na plosky), na otoky po štípancích, zápaly plic (obklad přes hrudník a záda, celý zabalit), regulace tlaku a srdeční slabosti jako 1. pomoc (obklad na ruku, tam kde se měří puls – „calming triangl“)
Použití: Při bolestech v krku se nakrájí dvě kolečka citronu, zabalí do plíny, lehce pěstmi pomačká, aby pustily lehce šťávu a přiloží na krk. Plátky jsou přesně v místech uzlin pod dolní čelistí. Pokud máte reakci na citron, používejte raději jako obklad předem namočený v citronové vodě.
Pokud připravujeme lázeň z citronu, můžeme ho dát rovnou do horké vody a v té vodě rozkrojit a nařezat po okrajích. Pak si vezmeme skleničku a pomocí ní citron vymačkáme. Dosáhneme tak toho, že éterické oleje nám ve vodě zůstanou a nevyprchají.
Teplota vody při koupelích nohou má být 37°C. Pokud má dítě nebo dospělí horečky, je nutné zjistit, zda má teplé nohy. Pokud ano, můžeme udělat zábaly lýtek. Pokud ne, provedeme koupel nohou. U zábalů lýtek lze použít silónkové podkolenky, které namočíme v citronové vodě o 1°C nižší než je teplota těla, vyždímáme a navlečeme. Na ně ještě natáhneme bavlněné nebo vlněné podkolenky.

U paliativní péče je citronový obklad nebo koupel velmi důležitá. Když se to ještě spojí se zvukem cákající vody, libé vůně jitřící smysly a aplikací tělového mléka nebo tělového oleje jako ošetření pokožky, účinek pro umírajícího je velmi osvěžující.

Shrnutí: citron má protizánětlivé účinky, strukturalizuje a koncentruje síly, má všestranné použití.